Napoleon era scund
Cei mai mulți dintre noi îl cunosc pe Napoleon prin mai multe detalii despre apariția și biografia sa: războaiele sale, Borodino și … statura mică. Puțină lume știe însă că, în realitate, „nanismul” celebrului corsic este foarte exagerat.
De fapt, iluzia despre statura mică a lui Napoleon a apărut în timpul vieții sale, când și-a început campaniile de cucerire. La acea vreme, desenele erau un mod deosebit de popular de promovare și exprimare a opiniei publice. Aici corsicul a fost descris ca fiind scurt și bine hrănit și s-a răspândit zvonul în rândul publicului că înălțimea lui este de 155 de centimetri.
Istoricii, pe baza surselor conservate și a mărturiilor contemporanilor lui Napoleon, susțin că înălțimea sa era de aproximativ 169 de centimetri.
Cleopatra era egipteană
Procesul istoric este departe de a fi întotdeauna supus legilor logicii; prin urmare, unele fapte care se bazează pe analize nu corespund realității. Așa se poate caracteriza apariția și existența în mintea majorității părerii că legendara regină Cleopatra era egipteană.
În realitate, Cleopatra poate fi numită mai degrabă compatriotul lui Alexandru cel Mare. Viitoarea regină s-a născut în Alexandria și a aparținut dinastiei ptolemeice. Tatăl ei a fost Ptolemeu al XII-lea Avlet, dar fondatorul clanului, Ptolemeu I Soter, a servit ca lider militar sub Alexandru cel Mare, iar după moartea sa a devenit guvernator, apoi regele Egiptului. Dovezi materiale despre apartenența Cleopatrei pot fi urmărite chiar și din imaginile de pe monedele egiptene din acea vreme, cu profilul reginei. Pe ele este un portret al unei femei cu părul creț, un nas mare cu cocoașă, ochi mari și bărbie care ies în față – toate aceste semne erau trăsături distinctive ale aspectului reprezentanților clanului ptolemeic.
Newton a fost ajutat să obțină legea gravitației universale
Poate că nu toată lumea va putea reproduce pe de rost legea gravitației universale, dar aproape toată lumea cunoaște istoria probabilă a descoperirii sale de Isaac Newton: se spune că el stătea în grădină sub un măr și un fruct a căzut brusc chiar pe capul savantului. Acest episod a condus fizica la descoperirea legii gravitației universale.
În realitate, nu a fost chiar așa. Cercetătorii vieții și muncii lui Newton susțin fără echivoc că s-a gândit la forța gravitațională chiar mai devreme decât este obișnuit să datăm acest episod amuzant. Și nu există deloc informații despre căderea mărului pe cap: fizicianul a putut observa doar fructele care cad de pe ramuri și, ulterior, a folosit acest proces ca material vizual pentru a explica această lege.
Columb a fost primul european care a pus piciorul pe pământul american
Expediția lui Cristofor Columb pentru a găsi calea spre India a fost un punct de cotitură în istoria omenirii, pentru că cel puțin a marcat începutul erei marilor descoperiri geografice. Iată doar un fapt interesant: călătorul pare să fi descoperit un nou continent, dar el însuși nu a fost niciodată acolo.
Cowboyii purtau pălării de cowboy
Se pare că se știu multe despre cowboii din Vestul Sălbatic, pentru că, la urma urmei, au trăit acum doar un secol și jumătate, cu toate acestea, istoria lor este plină de fapte neconfirmate și speculații. Unul dintre cele mai faimoase este mitul așa-numitelor pălării de cowboy.
În realitate, cowboii care își petreceau cea mai mare parte a timpului în aer liber purtau pălării. Dar, în cea mai mare parte, oerau un fel de pălării tare de fetru cu calota rotundă și bombată și cu boruri înguste întoarse în sus, a căror popularitate pe continentul american a scăzut tocmai în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Iar acel model de pălării, pe care îl numim astăzi ”de cowboy”, a fost inventat aproximativ jumătate de secol mai târziu.
Vikingii purtau căști cu coarne
Nu se știu prea multe despre vikingi și, uneori, se pare că mitologia Scandinaviei, de unde erau acești războinici, a adus doar ficțiune în istoria celor din urmă. De exemplu, mulți oameni încă mai cred că vikingii purtau căști cu coarne sau, și mai rău, cu aripi, deși de fapt această opinie nu are nicio legătură cu realitatea.
Vikingii erau luptători cu experiență și, prin urmare, nu ar fi pus niciodată o cască cu coarne sau aripi pentru război sau luptă: orice persoană cunoscută în știința militară știe că o astfel de ”modernizare” a uniformelor în timpul unei bătălii ar fi pur și simplu traumatică. Cu toate acestea, există încă dovezi că scandinavii aveau la dispoziție pălării cu coarne sau aripi, doar că aveau un sens exclusiv sacru și nu erau folosite în viața de zi cu zi.
Nero a incendiat Roma
Există multe zvonuri despre împăratul roman Nero. Mai mult, unele dintre ele sunt într-adevăr confirmate de surse istorice. Unul din astfel de zvonuri este cel conform căruia Nero ar fi incendiat Roma și, de asemenea, a urmărit incendiul, cântând la liră și recitând poezii.
Desigur, nu a cântat și nu a recitat nimic, și de asemenea, este dificil să susții că el este de vină pentru incendiul de la Roma. Cel puțin, aceste speculații infirmă mărturia istoricului antic roman Publius Cornelius Tacitus, care a văzut personal acest incendiu.
Potrivit acestuia, Nero a făcut tot posibilul pentru a preveni răspândirea focului. În plus, după acest incendiu, orașul a fost reconstruit din ordinul împăratului în așa fel încât să reducă probabilitatea unui dezastru atât de mare.
Piramidele egiptene au fost construite de sclavi
Piramidele egiptene sunt doar un depozit de mistere pe care istoricii încă mai încearcă să le descopere. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că există o mulțime de presupuneri și mituri în jurul acestora, iar cele mai multe dintre ele pur și simplu nu au fost încă oficializate de oamenii de știință din cauza lipsei de informații. Recent, însă, afirmația că piramidele au fost construite cu ajutorul puterii sclavilor a fost ștearsă din această listă.
Nu cu mult timp în urmă, arheologii au găsit înmormântările egiptenilor care au fost implicați în construcția piramidelor. După cum s-a demonstrat, nu erau sclavi, ci s-au dovedit a fi cetățeni liberi: de exemplu, studiile au arătat că acești oameni erau hrăniți cu carne de vită, ceea ce nu făcea parte din dieta cetățenilor care depindeau personal de ceilalți. În plus, înmormântările în sine erau situate în imediata vecinătate a mormintelor nobililor egipteni – niciun sclav nu a fost onorat astfel.
Beethoven s-a născut dintr-o femeie cu sifilis
Beethoven nu a fost al nouălea, ci al doilea copil. Și s-a născut într-o familie sănătoasă. Mama lui Ludwig, Maria Keverich, avea atunci 22 de ani și nu suferea de sifilis. Fratele mai mare al lui Beethoven a murit în copilărie, dar în acele zile era, din păcate, obișnuit. Nu există dovezi că ar fi fost orb, surd sau cu întârziere mintală.
Este adevărat, mama lui Beethoven a murit într-adevăr după o lungă boală, după ce a contractat tuberculoză. Tocmai s-a întâmplat la 17 ani de la nașterea viitorului compozitor.
Romanii aveau camere speciale unde puteau vomita
Există o credință larg răspândită că patricienii romani au trăit prea bine. Și acești copii aveau camere speciale în palate – vomitorium.
Pentru ce? Ați mâncat atât de mult încât vă simțiți rău, iar sărbătoarea este încă în toi. Mergi la vomitoriu, induci starea de vomitare, îți golești stomacul – și poți continua să mănânci cu conștiința curată.
Acesta este un mit, în Roma antică nu existau astfel de camere. Vomitorium are consonanță cu englezescul ”vomiting”, dar de fapt acesta este un cuvânt latin polisemantic vomō, vomere, care înseamnă „a vărsa”.
Vomitoriumul este un pasaj situat sub sau în spatele nivelului cu locuri într-un amfiteatru sau stadion, prin care mulțimile mari pot ieși rapid la sfârșitul spectacolelor. Ele pot fi, de asemenea, căi pentru ca actorii să intre și să părăsească scena.