1 Mai, Ziua Internațională a Muncii: Originea și Evoluția unei Sărbători Mondiale
Istoria zilei de 1 Mai este strâns legată de lupta pentru drepturile muncitorilor și are origini îndepărtate în secolul al XIX-lea, când o mișcare a sindicaliștilor din Chicago a cerut reducerea normei orare zilnice de muncă la 8 ore. Pe data de 1 mai 1886, în Chicago, membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei au ieșit în stradă, alături de aproximativ 90.000 de oameni, dintre care 40.000 erau în grevă, cerând ca 8 ore să constituie ziua legală de muncă.
Protestele au continuat și în următoarele zile, iar pe 3 mai au avut loc incidente tragice, când patru muncitori au fost uciși și mai mulți răniți în confruntările cu forțele de ordine. În seara aceleiași zile, o nouă demonstrație a avut loc în Piața Haymarket din Chicago, unde s-a produs o explozie de violențe soldată cu moartea a 7 polițiști și rănirea a peste 60 de alți agenți. Aceste evenimente au marcat începutul mișcării pentru reducerea orelor de muncă și îmbunătățirea condițiilor de muncă la nivel mondial.
În urma grevei de la Chicago, s-a obținut reducerea normei orare zilnice de muncă la 8 ore, iar în 1890, social-democrații afiliați la Internaționala a II-a au stabilit ca ziua de 1 Mai să fie sărbătoarea internațională a muncitorilor. De atunci, pe 1 Mai au avut loc anual demonstrații în majoritatea țărilor industrializate, marcând lupta și sacrificiul muncitorilor pentru drepturile lor.
În România, 1 Mai, Ziua Muncii, a fost sărbătorită prima dată în 1890, în timpul domniei lui Carol I, și a devenit sărbătoare națională în perioada comunistă. În acele vremuri, erau organizate manifestații propagandistice de amploare, iar această sărbătoare a fost îmbrățișată și de țările comuniste din blocul estic. După căderea regimului comunist, festivitățile propagandistice au fost abandonate, iar românii au început să marcheze această zi printr-o serie de evenimente sociale, în aer liber.
Unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale zilei de 1 Mai în România sunt “micii”, delicatesă culinară apreciată de mulți români. Originile lor sunt încă disputate, dar legenda spune că au fost inventați în secolul al XIX-lea, la hanul La Iordachi din București. În prezent, micii sunt parte integrantă a tradiției de 1 Mai în România, iar consumul lor este însoțit adesea de excursii la munte sau la mare, picnicuri în aer liber și alte activități recreative alături de familie și prieteni.
Disclaimer: News Cluj nu are contracte de publicitate cu nici un partid politic sau agenție guvernamentală direct sau sub forma unor campanii de informare. News Cluj consideră că aceste sume nu sunt nimic altceva decât un ajutor mascat care distorsionează piața media.News Cluj acceptă contracte cu partidele politice doar în perioada campaniilor electorale. Publicitatea electorală marcată ca atare fiind normală pe perioada alegerilor.
#presacurata