Conform unui raport efectuat de Revolut în România anul trecut, folosind date agregate și anonimizate, s-a constatat că în luna septembrie 2022, o familie a cheltuit în jur de 1.850 de lei (excluzând costurile de întreținere, precum chirie și utilități) pentru a pregăti începutul anului universitar. În același timp, costurile pentru un copil înscris la școala primară sau gimnazială au fost aproximativ 1.600 de lei, inclusiv serviciile educaționale suplimentare, precum afterschool. Potrivit unei simulări bazate pe date interne și luând în considerare inflația din luna iulie, Revolut a concluzionat că o familie medie din România, formată din doi părinți angajați și doi copii (un adolescent la liceu și un student), ar trebui să economisească cel puțin 375 de lei pe lună, timp de 13 luni, pentru a acoperi cheltuielile asociate începutului de an școlar și universitar din 2023.
Sursa foto Google
Revolut a efectuat un studiu la nivel global, în care au participat 13.000 de respondenți din 13 țări, inclusiv 1.000 de români. Acest studiu s-a concentrat pe costurile legate de educație și modalitățile de finanțare a studiilor. Rezultatele relevă că, în ceea ce privește pregătirile pentru începerea anului școlar sau universitar, 60% dintre români consideră că cheltuielile educaționale sunt ridicate în țara noastră. De asemenea, 43% dintre respondenți consideră că taxele de școlarizare sunt excesiv de mari, 16% cred că educația în școlile private este mai costisitoare din cauza calității superioare în comparație cu școlile publice, iar 17% apreciază că taxele de școlarizare în învățământul public nu sunt mari, deoarece oferta este adecvată. Numai 11% dintre respondenți asociază nivelul taxelor de școlarizare cu calitatea educației.
În principal, grupurile țintă ale actului educațional – tinerii studenți (18-34 de ani) și părinții de vârstă mijlocie (45-54 de ani) – manifestă o perspectivă negativă cu privire la costurile educației, înregistrând procente cuprinse între 64% și 66%, cifre care depășesc media națională de 59%. În schimb, generațiile mai în vârstă consideră că o educație de calitate ar trebui să fie mai costisitoare, opinie împărtășită de 20% dintre cei cu vârsta peste 55 de ani.
Costurile educației nu sunt influențate doar de nivelul calității, ci și de cheltuielile de trai. Conform unui studiu efectuat de Revolut în România anul trecut, pe baza datelor agregate și anonimizate, se constată că, în septembrie 2022, o familie a cheltuit aproximativ 1.850 de lei pentru începerea anului universitar (excluzând costurile de întreținere, cum ar fi chirie și utilități). În același timp, pentru un copil înscris la școala primară sau gimnazială, costurile au fost de aproape 1.600 de lei, incluzând afterschool sau alte servicii educaționale contra cost. Acest buget a inclus achiziționarea de cărți, manuale și materiale școlare tipărite, produse de papetărie, îmbrăcăminte, precum și investiții în bunuri digitale (aplicații/ programe de calculator) și întreținerea echipamentelor IT, taxele și plățile către instituțiile de învățământ superior sau serviciile de educație primară și gimnazială (afterschool, școli private).