Așa arată în anii ’80 cel mai mare cartier al Clujului, Mănăștur, care a fost construit în doar câțiva ani. Imaginile arată o perioadă istorică în care cartierul era în plin proces de dezvoltare, iar peisajul urban nu se asemăna cu cel de astăzi. Chiar și în doar câteva decenii, transformările în urbanism și arhitectură pot fi semnificative.
Cartierul Mănăștur, cu populația sa de 80.000 de locuitori, este cel mai extins cartier din județ și se număra a fi pe vremea aceea printre cele mai mari din țară.
Sursa foto Google
Cu toate acestea, acum 50 de ani, zona ocupată de blocurile din beton era dedicată culturilor de porumb și grâu.
Sursa foto Google
Mănăștur a fost dezvoltat rapid în câțiva ani, ca urmare a procesului de industrializare impus de regimul comunist.
Sursa foto Google
Ca rezultat, majoritatea blocurilor au fost construite în anii ’80.
Sursa foto Google
Din fotografii reiese absența stației de transport în comun Minerva, care în prezent este una dintre cele mai aglomerate din oraș.
Sursa foto Google
De asemenea, lipsesc fast-food-ul McDonald’s, care urma să fie construit cinci ani mai târziu, și parcarea Primăverii, care a fost finalizată abia în 2010.
Sursa foto Google
Aceste schimbări și dezvoltări ulterioare au transformat cu siguranță aspectul cartierului Mănăștur de-a lungul decadelor.
Sursa foto Google
La un an distanță de la imaginile din aceste fotografii, Revoluția din 1989 izbucnea în Cluj, aducând cu ea schimbări majore și în cartierul Mănăștur. Ultimile blocuri construite de regimul comunist în zonă au fost cele de la intersecția străzii Câmpului cu Calea Florești.