Strada Victor Babeş (cunoscută anterior sub numele de Trefort sau Felső Szén – Cărbunelui de Sus) este locul unde s-a aflat prima fabrică privată din Cluj, precum și “alunul lui Rákóczi”. Această stradă a fost considerată o continuare a străzii Széna (Fân) sau Szén (Cărbune), care ulterior a devenit Napoca, împreună cu Clinicilor (Alsó Szén – Cărbunelui de Jos – mai târziu Mikó). Există mențiuni despre această stradă începând din 1845. Ghidul din 1876 menționează că “este locuită cu preponderenţă de către olari şi cioplitori de piatră” și că aici se afla fabrica de mașini și unelte din metal a lui Rajka Péter.
Sursa foto Facebook “Amintiri din Vechiul Cluj”
Rajka Péter (1807-1876), originar din Târgu Mureș, a studiat dreptul, dar la vârsta de 29 de ani s-a reorientat spre inginerie, absolvind facultatea de inginerie mecanică la Viena, cu sprijinul lui Bolyai Farkas (tatăl celebrului matematician Bolyai János, născut la Cluj). În 1840, s-a întors la Cluj și a deschis fabrica de unelte și mașini pe care a condus-o până la moarte.
Sursa foto Facebook “Amintiri din Vechiul Cluj”
Sursa foto Facebook “ Amintiri din Vechiul Cluj”
📜El a fost inventatorul mai multor unelte, inclusiv plugul de fier premiat în 1843. În 1854, a creat un ceas inovativ, cu patru fețe, pentru turnul catedralei de la Székesfehérvár, Ungaria. Fabrica lui, cu 12 angajați, a fost mult timp singura fabrică privată din Cluj.
Sursa foto Facebook “Amintiri din Vechiul Cluj”
Sursa foto Facebook “Amintiri din Vechiul Cluj”
Un alt punct de referință de pe strada Victor Babeş, mai puțin cunoscut, este alunul turcesc aflat la colțul cu strada Neagră, în curtea fostei case a fotografilor Dunky. Acest tip de alun (Corylus colurna) nu crește în mod natural în Transilvania și se spune că a fost adus din Turcia, din grădina creată de principele transilvănean Rákóczi Ferenc, care a fost exilat la Rodostó (Tekirdağ, Turcia). Este un arbore foarte vechi și unic în Transilvania.
Sursa foto Facebook “Amintiri din Vechiul Cluj”
Mai târziu, strada a fost redenumită după Victor Babeş, în 1922, și a rămas un element important al istoriei și culturii orașului Cluj-Napoca.