Ungaria și România au semnat un acord pentru înființarea a două noi puncte de trecere a frontierei, între Kübekháza și Beba Veche, și între Magyarcsanád și Cenad, a declarat vineri ministrul ungar al afacerilor externe și comerțului exterior, Péter Szijjártó, la Timișoara.
Conform comunicatului oficial emis de minister, în cadrul conferinței de presă comune cu ministrul român al transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul ungar al afacerilor externe și comerțului exterior a subliniat că cele două țări sunt strâns legate, atât din punct de vedere fizic, cât și metaforic.
Sursa foto Google
“Cu cât avem mai multe legături fizice, cu atât colaborarea dintre noi devine mai solidă, mai eficientă și mai de succes”, a adăugat el.
Ministrul a explicat că acesta este motivul pentru care s-a convenit să se creeze două noi puncte de trecere a frontierei. Primul dintre acestea va fi construit între Kübekháza și Beba Veche, cea mai vestică localitate din România, și va deveni operațional în termen de doi ani. Al doilea implică reconstrucția podului de la Mureș, între Magyarcsanád și Cenad, un pod distrus în 1940.
“Astfel, numărul de puncte de trecere a frontierei între cele două țări va crește de la douăsprezece la paisprezece”, a subliniat el.
Péter Szijjártó a menționat, de asemenea, că sunt în curs de construcție două legături de autostradă, dintre care una va fi finalizată în 2025, iar cealaltă în 2030, ceea ce va aduce numărul total de puncte de trecere la șaisprezece.
El a continuat să sublinieze că acest număr ar putea să crească brusc la 26, deoarece există zece legături rutiere între cele două țări care sunt deschise doar o zi pe săptămână, din cauza faptului că României nu i s-a permis încă să adere la Spațiul Schengen.
Ministrul a anunțat, de asemenea, convocarea unei reuniuni a grupului de lucru pentru transporturi între cele două țări, care va avea loc la sfârșitul lunii septembrie.
El a subliniat: “O regiune de frontieră poate să se dezvolte cu adevărat doar atunci când frontiera nu o separă de cealaltă parte a graniței, ci o leagă de aceasta”.
“Aceasta este motivul pentru care am luat o decizie strategică, împreună cu guvernul României, de a crește numărul opțiunilor de trecere a frontierei (…) În următorii ani, la granița dintre cele două țări, vor avea loc proiecte rutiere ample, proiecte comune româno-ungare”, a adăugat Péter Szijjártó.