În fiecare școală, vor fi create echipe de intervenție alcătuite din specialiști în domeniile droguri, violență și bullying, la care vor participa atât cadre didactice, cât și reprezentanți ai asociațiilor de elevi și părinți.
Planul Național Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară a fost semnat marți la sediul MAI.
Sursa foto Google
Deciziile anunțate săptămâna trecută continuă să fie puse în aplicare, cu semnarea planului pentru creșterea siguranței în școli. Se acordă o atenție specială combaterii consumului de droguri în școli și fenomenului de bullying și violență, probleme care nu au fost abordate în mod structurat până acum. Pentru a aborda aceste probleme cu succes, s-au cooptat mai multe ministere în acest efort, printre care educație, sănătate, muncă, familie, cultură, dezvoltare și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Planul este un document comprehensiv, cu responsabilități clare pentru fiecare instituție semnatară și implică colaborarea între toate instituțiile pentru a crește eficiența acțiunilor, inclusiv autoritățile locale.
Sursa foto Google
Un element nou este constituirera grupurilor de acțiune la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar, care vor implica specialiști din instituțiile semnatare și se vor concentra pe domeniile drogurilor, violenței și bullyingului. Aceste grupuri vor avea în componență cadre didactice, precum și reprezentanți ai asociațiilor de elevi și părinți.
Pentru prevenirea consumului de droguri în rândul elevilor, planul prevede dezvoltarea unui cadru normativ care să faciliteze depistarea consumului de droguri în școli, cu proceduri care să implice acordul părinților, să garanteze confidențialitatea, să evite discriminarea și stigmatizarea, precum și bullyingul. În procesul de elaborare a propunerilor pentru acest act normativ, vor fi consultate asociațiile de părinți și elevi.