➡️Prietenul lui Vlad Pascu, deja cunoscut de procurorii DIICOT, prins în repetate rânduri cu droguri asupra sa.
Sursa foto Google
De asemenea, „Maru”, despre care procurorii DIICOT spun că îi furniza droguri inclusiv celui care a ucis doi tineri în stațiunea 2 Mai, fiind drogat la volan (Vlad Pascu), obișnuia să-și amenințe tatăl inclusiv cu săbiile, motiv pentru care oamenii legii au dispus confiscarea acestora. În luna iunie anul acesta, Tribunalul București a dispus confiscarea a 4,44 g cannabis și 13 comprimate care conțin Clonazepam. Cantitatea de droguri pe care a deținut-o „Maru” la perchezițiile de până acum nu a fost suficientă pentru a fi reținut sau arestat preventiv, însă, așa cum reiese din videoclipurile postate chiar pe contul său de Instagram, era unul care ar fi putut fi influențat de consumul excesiv al substanțelor interzise.
Într-o adresă Main News, DIICOT a precizat că s-a renunțat la urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de risc și de mare risc pentru consum propriu în 1685 de cazuri în anul 2022, iar în perioada ianuarie – iulie 2023, aceeași măsură a fost aplicată în 1854 de dosare penale.
Potrivit raportului de activitate pe anul 2022 al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), s-a observat o scădere semnificativă a numărului de condamnări pentru infracțiunile legate de traficul de droguri în România. Una dintre cauzele posibile ar fi modificarea Codului penal în 2014, când au fost reduse pedepsele pentru traficul de droguri, și decriminalizarea deținerii pentru consumul propriu, ceea ce ar fi dus la o creștere a consumului, fără a fi implementate în paralel măsuri preventive adecvate. De asemenea, scăderea motivației consumatorilor de a colabora cu autoritățile pentru a identifica dealerii ar fi contribuit la această situație.