Dr.Vladimir Pisarenco
Există încă medici care aleg să rămână în România și să se confrunte cu sistemul în beneficiul pacienților.
Un exemplu de astfel de caz este cel al medicului ortoped Vladimir Pisarenco, care, deși a primit oferte foarte avantajoase din străinătate de la clinici de renume, a refuzat să părăsească țara și a rămas în Cluj-Napoca să lupte pe baricade, totul în beneficiul pacientului.
Vladimir Pisarenco s-a născut în 1978 în Republica Moldova, în raionul Hâncești. Tatăl său era profesor, iar mama casnică. A crescut într-un mediu în care valorile clasice, care din nefericire sunt pe cale de dispariție, erau puse în practică în familie. Corectitudinea, disciplina și bunul simț erau pietre de temelie în viața sa.
De mic, a fost o persoană altruistă care își dorea să-și ajute semenii. A avut mereu dorința de a deveni medic, lucru pe care ulterior l-a și realizat. După absolvirea facultății de Medicină, a început să opereze la Unitatea de Primiri Urgențe din Cluj, care avea mare nevoie de un chirurg ortoped. Timp de ani de zile, a efectuat operații în unele dintre cele mai dificile cazuri, salvând vieți și schimbând destine.
În prezent, lucrează la Spitalul Transilvania, unde operează unele dintre cele mai complicate cazuri. Este recunoscut ca unul dintre cei mai buni chirurgi ortopezi din România. Am discutat cu domnul doctor și despre un subiect mai delicat, problema șpăgii în sistem.
Dr. Vladimir Pisareco împreun cu corpul medical
Răspunsul său a fost unul ferm, declarând că un astfel de gest, venit din partea unui medic care a făcut un jurământ, jurământul lui Hipocrate, precum și un legământ cu Dumnezeu, este un gest inacceptabil, care merită o pedeapsă drastică. Referitor la problemele din sistem, medicul Pisarenco ne-a explicat că problema constă în sistemul în sine, care trebuie regândit în așa fel încât să aibă în centrul său binele pacientului, iar tinerilor medici să li se ofere condiții de muncă care să le pună în valoare calitățile de medici.
Astăzi, din nefericire, este o luptă oarecum inegală cu moartea, unde medicul vine pregătit cu toate mijloacele pe care le posedă, iar sistemul, de multe ori, se aliază cu dușmanul, nu cu medicul, iar interesul pacientului este puternic afectat.
Dr. Vladimir Pisarenco spune: “Meseria de medic este una dintre cele mai nobile profesii. Ei vindecă bolnavii și au sarcina de a lua decizii care să salveze vieți. Un medic trebuie să lucreze optsprezece ore pe zi și șapte zile pe săptămână. Dacă nu vă puteți consola cu acest lucru, renunțați la această profesie.” Această afirmație puternică reflectă faptul că profesia de medic înseamnă dedicare și sacrificiu. Este o profesie care poate fi considerată o misiune specială, un devotament. Ea cere implicare, respect și dorința de a-i ajuta pe toți ceilalți oameni. Medicamentele pot vindeca bolile, dar numai medicii pot vindeca pacienții.