April 23, 2024
Get in touch with us
Sursa Foto Facebook

O mămică a lansat un apel disperat către Alin Tișe și Emil Boc de a schimba sistemul de la UPU din cadrul Spitalului de Copii. Aceasta susține că a așteptat 5 ore pentru a intra la un consult, deși copilul avea febră. Alin Tișe și-a cerut scuze pentru această situație.„Ce și cum putem face ca să se deschidă urgențele și din cadrul celorlalte pediatrii. Mi se pare imposibil să stai 3-4-5 ore să aștepți cu copilul cu febră 39-40 și încă să nu intri. Oare domnilor Alin Tișe sau Emil Boc, nu se poate face ceva în privința asta? Nu putem schimba ceva în acest sistem ca lucrurile să meargă mai bine? Eu sunt cu 2 copii cu febă mare, așteptând de cel puțin 3 ore și cred că mai avem de așteptat fiind încă nepreluatț copiii care erau aici înainte să ajungem noi. Nu poți să ții într-o cameă de câțiva metri pătrați copii cu gripă, Covid, varicelă, răceli etc…riști ca în câteva zile, copiii să se întoarcă din nou în UPU cu maladiile contactate de acolo”, a scris mămica pe Facebook.

Prezent într-o emisiune radio, președintele Consiliului Județean Cluj, în subordinea căruia se află Spitalul de Copii, și-a cerut scuze clujenilor. 

„O mare parte din sesizările pe care le-am văzut și eu sunt corecte și ele se adeveresc și aș începe prin a-mi cere scuze clujenilor, mămicilor pentru acest incident pe care l-au avut la Spitalul de Copii și vă asigur că am cerut urgent măsuri. Nu vreau să găsesc vinovații și să-i indic cu nume și prenume. Într-adevăr, există o problemă la Spitalul de Copii când numărul de pacienți crește în perioadele aglomerate. Noi grăbim construirea unui nou spital de copii, este prioritatea noastră și tot vorbim de nevoia unui nou spital de copii. Iată că se confirmă și de data asta. Dar, în esență, într-adevăr, reclamația se confirmă”, a spus Tișe.

Acesta a spus și care sunt măsurile luate pentru evitarea aglomerării.

„Am cerut directorului să ia măsuri urgente. Această aglomerare pe care o avem sunt în anumite momente. Ieri am fost la UPU, eram curios ce se întâmplă, undeva la ora 14-15, poate chiar după, nu era aproape nimeni la urgențe. Majoritatea timpului nu e această aglomerație pe care o avem în anumite momente. Sunt weekend-urile când medicii de familie nu lucrează, atunci fiecare părinte ia copilul și merge la urgențe, apoi mini-vacanțele, apoi sărbătorile legale când totul e închis și urgențele deschise. Există majoritatea spitalelor din Cluj tratează pacienții și din alte județe. M-am uitat pe o statistică, din primele 10 spitale din Cluj 8 spitale au numărul de pacienți mai mare din afara județului Cluj”, a mai spus președintele CJ Cluj.Medicii de familie, vinovați pentru situația creată?

„Dacă la urgențele din Bistrița s-ar face un tratament corespunzător și corect, nu ar mai ajunge bistrițenii la Cluj. Această creștere de pacienți din anumite momente ne pun în reală încurcătură pentru că spațiile de așteptare au fost insuficiente, numărul de personal nu îl putem suplimenta, e același număr de personal atât de sărbătorile legale, cât și în celelalte perioade. Am solicitat managerului și am decis să crească spațiul de așteptare prin repunerea în funcțiune a unor spații suplimentare, precum și a containerelor medicale pe care le avem în curte și au fost folosite în pandemie.Ele vor fi folosite pentru a face o triere, pacientul va fi triat și se va stabili foarte clar dacă afecțiunea lui este de urgență 0, 1 sau 2 și în funcție de cât e de grav și în funcție de asta se va intra la tratament. Aceste containere se vor da în funcțiune rapid, se va face un triaj prealabil făcut de medicii de la urgență așa încât nu în toate situațiile să aștepti să primești tratamentul. Mare parte din cei care ajung la urgență nu sunt de nevoia urgențelor. Dar pentru că nu au altundeva unde merge cu copilul și de a-l trata, multe dintre aceștia s-ar putea trata de medicii de familie, dacă medicii de familie ar reacționa corespunzător chiar și de sărbători și în week-uri și doar urgențele urgente să ajungă la sistemul de urgență. Numărul de personal nu se poate suplimenta de pe o zi pe alta la spitale. Managerul trebuie să aibă experiența, dacă nu, va veni alt manager. Ne așteaptă sărbătorile, Crăciunul. Dacă numărul crește foarte mult, realmente, sistemul nu poate face față”, a încheiat Tișe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *