March 29, 2024
Get in touch with us
Sursa Foto Apuseni.info

Reprezentanții USR semnalează că Guvernul PSD-PNL a introdus o nouă taxă prin OUG, în plină criză energetică –„taxa pe soare”. Ordonanța a fost emisă chiar înaintea vacanței de Ziua Națională, „noaptea ca hoții”, transmite USR.

USR: Guvernul PNL – PSD inventează o nouă taxă: pe energia produsă de oameni și consumată tot de ei

„Încă crezi că politica nu te afectează, că tu o să te descurci oricum?

Ei, bine, dacă Coaliția lu’ Nicu și Marcel a inventat o taxă și pentru prosumatori, taxa pe soare, cu o zi înainte de sărbătoarea Națională, să treacă neobservată, cum ar veni, cât crezi că va mai dura până să simți `pe pielea ta` că politica ne afectează, de fapt, fiecare aspect al vieții?

23.785 de prosumatori au ridicat instalații cu o putere de peste 213 MW. Cea mai mare investiție în energie din România din ultimii ani, făcută de mulți cetățeni și companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro (estimare).

Sursa Foto apuseni.info

În schimb, Ministerul Energiei nu este în stare să folosească fonduri europene substanțiale din două surse de finanțare importante:

a) 500 de milioane de euro din PNRR (negociate de USR) pentru panouri fotovoltaice
b) 1,4 miliarde de euro are România din Fondul de Modernizare al UE.
USR a cerut stoparea publicării în Monitorul Oficial a ordonanței care pune în pericol toate țintele de investiții în energie regenerabilă” arată Oana Biriș, liderul USR Hunedoara.

Ministerul Energiei a reacționat ulterior în scandalul taxării prosumatorilor și spune că modificările legii „erau necesare, având în vedere că România risca să intre în procedură de infringement”, iar ordonanța de urgență „vine cu o serie de clarificări legislative, tocmai pentru a încuraja acest tip de investiții”.

Apuseni Info vă redă integral comunicatul de presă al Ministerului Energiei: „Pentru corecta informare a publicului, prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea și completarea unor acte normative, care a fost adoptată în data de 29 noiembrie, Guvernul Romaniei a transpus Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 (reformare) privind promovarea utilizǎrii energiei din surse regenerabile.

Modificările erau necesare a fi realizate având în vedere că România risca să intre în procedură de infringement (riscul de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza 2021/0333).

Prin Directiva (UE) 2018/2001 s-a instituit un obiectiv obligatoriu la nivelul Uniunii Europene care să urmărească o pondere de cel puțin 32 % a energiei din surse regenerabile în consumul final brut, obiectiv pentru a cărui îndeplinire este necesară încurajarea în continuare a dezvoltării de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile și implicit conferirea de stabilitate și predictibilitate investitorilor în domeniu.

Încurajăm producerea de energie regenerabilă, creșterea numărului de prosumatori, inclusiv prin finanțări din bugetul național, din PNRR sau Fondul pentru Modernizare și reamintim că prin adoptarea OUG 143 din dec 2021, ordonanță ce a introdus posibilitatea compensării cantitative a energiei produse de prosumatori, numărul acestora a crescut exponențial în cursul anului 2022.

Ordonanța de urgență vine cu o serie de clarificări legislative, tocmai pentru a încuraja acest tip de investiții, iar în ceea ce privește introducerea unei taxări a prosumatorilor precizăm următoarele aspecte extrem de importante:

Ca regulă generală prosumatorii nu platesc nicio taxă, însă Directiva 2018/2001 vorbește de introducerea unei taxe pentru prosumatori în anumite condiții, acestea regăsindu-se la art 21 din Ordonanță. Autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:

a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;

b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel national și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile;

c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW;

Așa după cum se vede și din text, posibilitatea introducerii unei taxe este îndepartată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 și ea presupune indeplinirea mai multor condiții.

Mai mult, la nivelul Comisiei Europene și a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directivă ce va aduce alte modificări, în sensul accelerării implementării energiei regenerabile și a promavării acesteia.

OUG a fost adoptată după ce a fost avizată de către Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Amintim că OUG poate fi modificată în Parlamentul României, prin respectarea procedurilor parlamentare”.

Sursa Foto apuseni.info

Știre inițială: https://apuseni.info/2022/12/04/apare-taxa-pe-soare-romanii-care-si-au-montat-panouri-fotovoltaice-vor-fi-jumuliti-financiar/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *