March 29, 2024
Get in touch with us
Sursa Foto Google

Revoluţionarul costum de baie a fost prezentat lumii în urmă cu aproape 7 decenii, la 5 iunie 1946, la celebra piscină a hotelului „Molitor“ din Paris. Inginerul Louis Réard, „tatăl bikinilor“, ştia că se va isca un scandal monstru în momentul în care creaţia sa va fi arătată publicului. Acesta este şi motivul pentru care nu a putut găsi un model profesionist dispus să îmbrace sumara piese vestimentară.Inginerul francez Louis Réard bănuia că lansarea sumarului costum din două piese va echivala cu ecoul unei bombe, aşa că şi-a botezat creaţia „bikini“ după numele atolului Bikini, parte a Insulelor Marshall din Pacific, care tocmai fusese bombardat cu prima racheta nucleară, în urma testelor desfăşurate de SUA.

Decis să profite de publicitate la maximum, Reard a croit primul bikini din numai 76 de centimetri de pânză de bumbac, pe care l-a imprimat cu articole de ziar, tocmai în dorinţa de a face legătura dintre invenţia sa revoluţionară şi actualitate.

Fostul inginer observase că doamnele şi domnişoarele care făceau plajă pe Riviera franceză îşi rulau partea de sus a costumelor de baie pentru a expune mai multă piele, în dorinţa de a se bronza uniform. Aşa i-a venit îndrăzneaţa idee de a „băga la apă“ vestimentaţia de plajă.Chiar dacă bănuia că noul costum de baie se va bucura de succes, Reard nu a reuşit să convingă niciun manechin profesionist să defileze în creaţia sa. Pe atunci, femeile purtau costume de baie care acopereau inclusiv buricul, iar Casa de Modă Reard venea cu o propunere considerată indecentă.

Singura care a acceptat provocarea lui Reard a fost Micheline Bernardini, o stripteuză în vârstă de 19 ani, dansatoare la Casino de Paris. Pentru a pune şi mai mult paie pe foc, lui Reard i-a venit ideea ca Micheline să pozeze cu o cutie de chibrituri în mână, cutiuţă în care era introdus un bikini tocmai pentru a demostra cât este de mic.

Dansatoarea exotică a devenit vedetă la scurt timp după ce a apărut îmbrăcată în bikini. Micheline a fost bombardată cu aproape 50.000 de scrisori de la admiratori din lumea întreagă.

Norocul a fost că ideea lui Reard a fost prezentată într-o perioadă în care oamenii abia începeau să se bucure din nou de plăcerile simple ale vieţii, cum era o zi petrecută la plajă, după ani în care cel de-al Doilea Război Mondial făcuse imposibilă o astfel de distracţie. Oamenii tânjeau după un semn care să le indice că sunt liberi să se simtă bine, după cum a declarat editorul de modă Jamie Samet pentru Huffington Post.

Iniţial, bikini-ul a fost interzis de autorităţi pe plajele de Italia şi Spania, iar la prima competiţie „Miss World“, în 1951, organizatorii au anunţat că nu le vor permite concurentelor să defileze într-o astfel de ţinută. Bineînţeles, Vaticanul l-a catalogat drept „păcat“. Însă vâlva stârnită în jurul noului costum de baie a atras atenţia vedetelor, iar acestea au devenit cliente fidele ale Casei de Modă Reard.

Frumoasa Brigitte Bardot făcea furori câţiva ani mai târziu cu filmul „Manina, fata în bikini“, lansat în 1952, peliculă care a echivalat cu promovarea ei ca sex-simbol internaţional.

Sursa Foto Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *